Koud water training en ademwerk

Kâld klomje kâld keunstke

Dromen komen uit, maak ze waar, zo is mijn droom uitgekomen; een 20 meter lange zwemvijver met daarachter 7 meter natuurlijke filtering door lavastenen en de juiste vijverplanten.

Zo ontstaan nieuwe dromen; trainingen geven voor je gezondheid, een mooie aanvulling op mijn werk als Manueel Praktizyn. We hebben veel invloed op onze eigen gezondheid.

Een nieuwe wetenschap achter de verloren kunst. We zitten bij kou het liefste voor de (hout)kachel of zijn buiten met de muts op, sjaal om en wanten aan. Ook ik ben daar een liefhebber van, maar daarmee stellen we ons niet meer bloot aan kou, terwijl dit heel gezond is voor je systeem in combinatie met ademhalen.

Praktijkbodyfit biedt nu koud water training aan. Ik heb eerst zelf een half jaar (van september tot april) ademhalingsoefeningen gedaan en koud gezwommen. Daarnaast heb ik een ijsbad workshop gevolgd en de ademwerk cursus gevolgd bij Con Amore (SNRO geaccrediteerd). Ik ben in het bezit van HBO niveau Diploma medische basiskennis en ben gekwalificeerd zenuwreflexoloog. Kortom, alle tools om de trainingen aan te kunnen bieden.

Met een lengte van 125.000 km lang, is het vasculair systeem een vatenstelsel met kleine ateriolen met kringspiertjes in de wand die kunnen samen trekken of ontspannen. Ze vernauwen in het koude water en verwijden als je weer uit het water komt. Je kunt met eigen ogen zien hoe de huid daarna goed doorbloed is. Kom en ervaar zelf je oerkracht!

Voordelen training

Meer Energie

Effectief bij spierherstel

Stress verlagend – Meer zelfvertrouwen

Sterker Immuunsysteem

Vermindering Ontstekingseiwitten

Activering bruin vet – verlaging slecht cholesterol

Betere Ademhaling

Gelukshormonen – YES! gevoel

Innerworkout voor hart en bloedvaten

Maar even terug naar de kou. Koud water (bijv. 3 gr) is ultieme stress voor het lichaam; alles roept HAAL MIJ HIERUIT. Je hartslag en bloeddruk gaan even omhoog, bloed stroomt naar de vitale delen van je lichaam, maar ik ga je leren ontspannen naar je buik te ademen. Uitspraak Wim Hof: “ Nature tells me what to do… breathe deep. Denk maar aan koud water en je hapt naar adem… adem diep.”.

Je wordt geboren en het eerste wat je doet is ademen. Je maakt een hele ademreis en het laatste wat je hier doet is uitademen. Inademen geeft energie, uitademen is loslaten en ontspannen, dit is precies wat we gaan leren in het koude bad. Daarna stap je uit het water en je voelt je geweldig. Een overwinning tegen je weerstand van kou. Je bloed gaat weer sneller stromen, je voelt je vol energie, wakker, verkwikt en zo leer je dat je lichaam meer kan dan je denkt. Het geeft een boost aan je zelfvertrouwen.

Ik heb dit ervaren met een klant met fibromyalgie; na een koud bad kon ze 15 min staan zonder ondersteuning, wat haar anders niet lukt. Elke morgen voel ik weer weerstand voor het koude water, dat is emotie, ik ken het. Elke keer als ik eruit stap voel ik een nieuwe boost waar ik de hele dag profijt van heb.

Mogelijkheden

Wekelijks in groepsverband

Vriendenuitje (bijv. i.c.m. high tea/coffee)

Privé workshop (1 of meer keren)

Teambuilding sessie, voetbalmaten sessie

Familie/buurt sessie

Zomers – schoolslag of borstcrawl voor conditie opbouw

Contra indicaties

Bij Hart -en vaatziekten, epilepsie, zwangerschap, verhoogde bloeddruk, syndroom van Raynaud en Auto-immuunziekten, eerst je arts raadplegen.

LONGCOVID Ademwerk sessie

Voor mensen met longcovid problematiek zijn de ademhaling sessies van grote waarde. We ademen 22.000x per dag. Dit ademen heeft invloed op 73,2 biljoen cellen in je lichaam. Bij LONG- COVID klachten lijkt de ademhaling geblokkeerd te worden door een verstoorde samenwerking tussen het middenrif en de spieren van de buikwand. Ook kan Longcovid leiden tot een snelle borstademhaling. Ademhalingsoefeningen helpen om te ontspannen en makkelijker te ademen (bron: Erasmus MC).